Dos activistes lesbianes colombianes aconseguixen l'asil polític a Espanya per orientació sexual

< Tornar

Niyiret R. I Sandra C. se sumen a la llista de lesbianes i gais que han d'eixir dels seus països, perseguits per la seua orientació sexual. En tot el món, la situació de discriminació i persecució que patim lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals continua sent la tònica dominant.

7-sep-06. Informa: Lambda

Dos activistes lesbianes colombianes, Niyiret R. I Sandra C., han sigut reconegudes pel Ministeri de l'Interior com refugiades polítiques per motius de la seua orientació sexual.

Ambdós van haver d'eixir del seu país a l'octubre del 2005, després de patir agressions i amenaces pel seu activisme lèsbic. Abans de la seua eixida van contactar amb John Jairo Romero, activista gai colombià que ja va aconseguir l'asil polític per orientació sexual a Espanya l'any 2004 i membre del Col·lectiu Lambda, per a fer les gestions oportunes a fi de demanar l'estatus de refugiades polítiques al nostre país.

A partir de la seua arribada, el Col·lectiu Lambda ha realitzat el seguiment del cas, facilitant el contacte amb la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR).

El Col·lectiu Lambda porta a més altres casos en marxa. Recentment també s'ha resolt el cas d'un ciutadà, M.G., d'un país de l'antiga Unió Soviètica, considerat refugiat polític per orientació sexual. I en estos moments està en tràmit el cas d'un xic algerià.

Lambda dóna suport a estos casos, afavorint l'acollida, donant la primera informació, suport emocional i psicològica, traductors, acompanyament a institucions públiques i realitzant el nexe amb CEAR, que és realment qui s'encarrega de tramitar l'expedient i sol·licitar l'asil polític.

En moltes parts del món ser lesbiana, gai o transsexual no es considera un dret sinó un crim. Es considera un pecat o una malaltia, una desviació social o ideològica, o una traïció a la pròpia cultura. En més de setanta països l'homosexualitat està penalitzada, en vuit d'ells s'aplica la pena de mort sobre aquells que realitzen actes homosexuals.

El dret a l'asil polític per motiu d'orientació sexual està reconegut a països com Canadà o EUA, a la Unió Europea, Bèlgica i Holanda. En 1995 l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va determinar que "a lesbianes i als gais se'ls pot aplicar l'estatut de refugiats estipulat en la Convenció de Nacions Unides sobre l'Estatut de Refugiats (Ginebra, 1951), sempre que hagen sigut objecte d'atacs, tractes inhumans i abusos greus per constituir un grup social determinat", com assenyala la dita convenció.

A pesar d'això, la majoria dels països no reconeixen a les lesbianes, gais i transsexuals el dret a l'asil i en aquells en què es reconeix és molt complicat demostrar que es troben baix persecució. Els passos que s'estan donant al nostre país, ve a reconéixer que hi ha una situació social molt greu en el món i que és necessari que els Estats democràtics s'impliquen per a canviar esta situació.