Decide-T comença a desenvolupar un programa de prevenció de VIH/SIDA en la prostitució masculina i transsexual

< Tornar

L'Associació Decide-T de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals d'Alacant desenvolupa, en col·laboració amb la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals (FELGT), un programa de reducció de danys i prevenció de VIH/SIDA enfocada al món de la prostitució. Este programa està subvencionat pel Ministeri de Sanitat.

6-oct-06. Informa: DecideT

De la mà de l'Associació Decide-T, durant els mesos d'octubre, novembre i desembre es desenvoluparà a Alacant un programa dedicat a aquells hòmens i persones transsexuals que exercixen la prostitució amb altres hòmens, amb l'objectiu que obtinguen una millor qualitat de vida i accedisquen a la informació o els dubtes que puguen tindre en temes de transmissió de l'HIV i altres malalties de transmissió sexual.

"És un repte nou que ens marquem dins de la labor social que realitzem per a la normalització del fet homosexual i transsexual, en este cas preocupats per la salut pública", afirma Juan Antonio Férriz, president de l'associació.

Férriz, entre altres coses, parla de la prevenció del VIH/SIDA en el col·lectiu homosexual no com a grup de risc, sinó quant a pràctiques de risc. "El VIH/SIDA no es contagia per ser homosexual, ni de bon tros. El col·lectiu homosexual ha sigut estigmatitzat moltes vegades per causa d'este tema i ja va sent hora que s'aclarisquen termes".

Des del moment que es va diagnosticar la infecció per primera vegada, els col·lectius homosexuals han abanderat esta lluita per la salut pública i, no obstant, este problema no és exclusiu de la comunitat LGTB. "Falta implicació i sensibilitat per part de la resta de la societat, perquè a pesar de tot el treball de prevenció realitzat des dels anys 80, la immensa majoria de la gent no se sent al·ludida en el tema de la sida, no s'és conscient que en qualsevol moment li pot tocar a qualsevol", afirma Angie Simonis, membre de DecideT i col·laboradora en este programa.

Actualment, si bé el col·lectiu homosexual ha sigut un dels més preparats quant a temes de prevenció i sexe segur, les estadístiques pareixen indicar un lleuger repunt en les infeccions, cosa que mostra la necessitat d'insistir en la prevenció.

Encara que és indubtable que l'avanç en els tractaments contra el VIH/SIDA ha millorat molt l'expectativa de vida dels pacients en els últims anys, s'ha constatat en els estudis més recents una disminució de la percepció de risc, no sols en VIH/SIDA, sinó en qualsevol de les malalties de transmissió sexual, per la qual cosa es fa necessari reprendre i reforçar les campanyes i projectes de prevenció i sexe segur.

Globalment, els resultats mostren que la pràctica del sexe segur s'ha estés àmpliament en la comunitat homosexual. No obstant, l'alta prevalença d'infecció pel VIH observada indica que el risc de transmissió en la comunitat homosexual continua sent important. Els hòmens homosexuals són, per tant, una població prioritària en la prevenció de la infecció per HIV al nostre país. Els esforços dirigits als hòmens homosexuals de totes les edats, que tinguen com a objectiu la promoció de comportaments sexuals segurs, han de ser intensificats i mantinguts.

El programa es durà a terme principalment en llocs on s'exercix la prostitució, concretament masculina i transsexual. Entre les activitats del programa de prevenció, destaca la difusió d'informació i material preventiu entre este tipus de població, a més de l'intent d'atendre, en la mesura que siga possible, la seua situació social. Amb este fi, l'associació Decide-T d'Alacant ha contractat un tècnic que s'encarregarà de dur a terme les activitats d'este programa.

Este projecte es realitza en coordinació amb la Federació Estatal de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (FELGT) i està subvencionat pel Ministeri de Sanitat. A més, a Alacant l'associació DecideT compta amb el suport del Centre d'Informació i Prevenció de la SIDA (CIPS), Metges del món i el Consell de la Joventut d'Alacant.

--------------------

Per a major informació:

www.decidet.org

info@decidet.org