Col·lectiu Lambda, 15 anys de lluita contra la SIDA a València

 

12/11/2007. Informa: Lambda


Prevenció sidaEl Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, present a València des de 1986, té la satisfacció de convidar a tota la ciutadania a la celebració d'aniversari d'un dels seus grups més veterans: el Grup Stop-sida. Com ha dit la coordinadora general del Col·lectiu Lambda, Luisa Notario, “15 anys són un llarg recorregut d'experiències que volem compartir amb tothom; però són també motiu d'orgull, ja que el Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals s'ha convertit en una de les entitats amb més força en el combat contra la pandèmia del vih-sida.

I per a celebrar-ho, el Grup Stop-sida inaugurarà el dissabte 24 de novembre a les 19.00 h una exposició dels cartells que al llarg d'aquests anys han servit per conscienciar la ciutadania. Serà a l'Octubre-Centre de Cultura Contemporània de València (C/ Sant Ferran, 12). A més, hi haurà una taula rodona en la que estaran presents tots els coordinadors i coordinadores que ha tingut el grup. Entre ells cal destacar la presència de Toni Poveda, fundador del Grup Stop-sida i actual president de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals. En eixe marc, s'atorgarà també el primer Premi Positiu. Més tard, a les 00.00h de la nit, la celebració continuarà amb una festa al pub ADN de València (C/ Àngel Custodi). S'enceta així una setmana plena d'activitats de conscienciació contra el vih-sida que culminarà el dissabte, 1 de desembre, amb la concentració ciutadana que tindrà lloc a les 12.00 h del migidia a la plaça de la Mare de Déu de València.

15 anys després de la seua creació, com diu Alberto Martínez, coordinador del Grup Stop-sida, “continuem de ple lluitant contra l'expansió del vih-sida, amb una aposta clara per l'ús del preservatiu, tant en les relacions entre els homes com entre les dones. Una mesura que s'ha de complementar amb les anàlisis de detecció precoç del vih-sida sempre que s'haja dut a terme una pràctica de risc”. Però això no és tot. El Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals també du endavant una tasca d'assessorament i acompanyament de les persones seropositives, a través de LGTB-Positius, i fa una crida a tota la societat per la no-discriminació de les persones seropositives.

En l'àmbit reivindicatiu, la coordinadora general de l'entitat, Luisa Notario, ha volgut incidir en “ la necessitat que les administracions públiques s'impliquen més a fons en programes de prevenció del vih-sida. Un compromís que ha de passar pel potenciament de l'ús del preservatiu, un instrument del que, en ple segle XXI, cap persona ni institució pot negar la seua efectivitat.” Des del Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals també s'aposta perquè es duguen endavant iniciatives públiques que impedisquen la marginació de les persones seropositives.