Lambda celebra els avanços dels drets dels homes i les dones transsexuals

< Tornar

Recorda que queda pendent que el procés de reassignació sexual estiga reconegut en la sanitat pública i que la Conselleria de Sanitat continua sense donar respostes. Per altra banda, l'expedient obert pel CGPJ a la jutgessa Laura Alabau demostra que les lleis han de ser complides i que l'homofòbia no és cap excusa per a objectar-les.


8-nov-06. Informa: Lambda

El moviment lèsbic, gai, transsexual i bisexual (LGTB) visqué ahir un dia important en el seu camí cap a una societat cada dia més justa. Jornades com aquestes són el resultat d'un incansable treball en la reivindicació dels nostres drets i el producte final d'anar convencent, a poc a poc, a majories socials i polítiques per tal d'avançar en aquests reconeixements.

La llei reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, coneguda con la llei d'identitat de gènere , superà ahir el primer tràmit al ser aprovada en Comissió al Congrés dels Diputats i passar ja directament al Senat. La llei és una reivindicació històrica del col·lectiu transsexual que veu ara reflectit el treball de tots aquests anys de conscienciació sobre la seua situació i de negociacions amb els partits polítics. El Col·lectiu Lambda ha participat, mitjançant l'Àrea Transsexual de la Federació Estatal de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (FELGT) en tot aquest procés . Per a Luisa Notario , Coordinadora General del Col·lectiu Lambda, “és un dia de celebració per al moviment LGTB, un avanç democràtic en el reconeixement històric dels drets civils de les dones i els homes transsexuals que posa de nou al nostre país a l'avantguarda dels drets socials. Però aquest pas cap a una societat més lliure no ha tingut el suport de tot l'arc parlamentari, com ens haguera agradat. De no u el Partit Popular s'ha alienat amb la transfòbia i ha estat l'únic grup que ha votat en contra de la llei. Continuarem treballant per a que el PP entenga que la consecució d'aquests drets és un avanç per a totes i tot i que tota la societat s'enriqueix si més ciutadans i ciutadanes gaudeixen de drets, són tractats amb igualtat i dignitat”.

Per a Àlec Casanova , portaveu del Grup d'Identitat de Gènere i Transsexualitat del Col·lectiu Lambda (i Coordinador de l'Àrea Transsexual de la FELGT ) “aquesta llei acaba amb la situació de viure a expenses dels diferents criteris d'interpretació jurídic per a procedir al canvi de nom i sexe . Ara podrem tindre una documentació que reflexe la nostra identitat de gènere simplement amb un procés administratiu amb totes les garanties. Han quedat coses pendents, que esperem puguen ser resoltes, però no hem d'oblidar que anem a tindre la legislació més avançada del món ”.

A més, Àlec Casanova recorda que “queda pendent el reconeixement a la sanitat pública valenciana de tot el procés de reassignació sexual. Continuem esperant resposta per part del nou conseller de Sanitat, Rafael Blasco , al qual ens hem adreçat, i esperem que aquesta siga diferent a la de l'anterior responsable Vicente Ram bla, que no considerà important les nostres reivindicacions”.

Per altra banda, respecte a la modificació de l'article 7 de la llei tècnica de reproducció assistida , per tal d'acabar amb la discriminació que patien els matrimonis entre lesbianes, Luisa Notario afegeix que “aquesta modificació hauria d'haver-se fet en el seu dia, tal i com plantejàrem els col·lectius LGTB, però ens alegrem que per fi el grup socialista haja acceptat aquest canvi que és primordial per als drets dels fills i filles de les lesbianes , que podran nàixer amb l'empara legal de les seues dues mares”.

Respecte a la notícia que hem conegut de l'expedient obert per part del CGPJ a la jutgessa Laura Alabau , que es va negar a casar a parelles homosexuals, així com el recent rebuig a l'objecció de consciència plantejada pel jutge de pau de Sagunt, Pablo de la Rubia, Luisa Notario recorda que “els membres de la carrera judicial estan per a complir les lleis no per a objectar-les . Les opinions ideològiques i morals d'aquests , l'homofòbia i la transfòbia, no poden imposar-se a les lleis , menys en cara en les persones que presten els seus serveis a la funció pública”. “En qualsevol cas –recorda Notario– cal recordar que es tracten de casos aïllats en l'aplicació de la reforma del codi civil que ha reconegut el dret al matrimoni a les parelles de lesbianes i gais. Afortunadament la llei s'està aplicant amb total normalitat i dia a dia moltes parelles exerceixen el seu dret amb total llibertat”.