Dos de cada tres adolescents creuen que lesbianes, gais i transsexuals són discriminats als centres educatius

 

27/03/2008. Informa: Lambda


El Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha presentat avui un estudi pilot sobre l'homofòbia i la transfòbia a l'àmbit educatiu realitzat en la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. S'han arreplegat un total de 300 enquestes contestades per adolescents d'entre 14 i 18 anys d'Instituts d'Educació Secundària, que han respost a qüestions sobre l'homosexualitat i la transsexualitat. 

Els resultats d'aquest estudi, primer que es presenta al País Valencià, vénen a confirmar els ja coneguts per altres informes de semblants característiques realitzats per altres associacions a Madrid i Gran Canària. 

Segons les conclusions d'aquest estudi, dos de cada tres adolescents consideren que lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals són tractats de forma més injusta als centres educatius, discriminació que es considerar per damunt del 80% en el conjunt de la societat. A pesar de que les opinions i actituds dels i les adolescents enquestats són prou positives, s'observa l'existència d'homofòbia i transfòbia en part d'aquestos. Així, més d'un 20% (quasi un 40% en el cas dels xics) afirma sentir-se incòmode/a en la relació ; amb lesbianes i gais, percentatge que arriba quasi al 40% (quasi un 60% dels xics) en el cas de les persones transsexuals. A més, un 17,2% (quasi un 40% de xics) considera inapropiat que lesbianes i gais expressen els seus sentiments en públic. No obstant, només un 3,5% (un 6,8% de xics) creu correcte tractar amb menyspreu a les persones homosexuals, encara que un 10,3% més es mostren indiferents davant d'aquest tracte. En el cas de les persones transsexuals un 7,5% (12,9% de xics) creu correcte eixe menyspreu i un 12,7% es mostra indiferent davant del mateix.

Respecte a com creuen els i les adolescents enquestats que hauria de tractar la societat a lesbianes i gais, un 77,3% afirma que haurien de tindre els mateixos drets mentre que un 17,9% considera que alguns no els concerneixen, principalment el referit a l'adopció i tindre fills. Per a un 4,1% ser homosexual no és correcte. Quant als drets de les persones transsexuals, un 70,8% creu que haurien de tindre els mateixos que la resta, un 14,4% considera que alguns no (també destaca l'adopció i tindre fills) i un 12% considera que ser transsexual no és correcte. 

Cal destacar que en la major part de les respostes són les xiques les que es mostren molt més obertes i respectuoses cap a l'homosexualitat i la transsexualitat. 

Per a Luisa Notario, Coordinadora General del Col·lectiu Lambda, “encara que podem afirmar que en general hi ha una actitud positiva per part dels i les adolescents cap a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, hi ha un percentatge entre el 10% i el 20% de rebuig. A m&ea cute;s és significatiu que una àmplia majoria considere que els centres educatius no són espais segurs per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Per a fer front a aquesta situació –contínua Notario– és imprescindible que la diversitat sexual estiga present en els continguts educatius. Negar-se a això és contribuir a que milers d'adolescents homosexuals, bisexuals i transsexuals continuen patint per la seua orientació sexual i identitat de gènere.”


---------------------


Resum de l'informe: http://www.lambdavalencia.org/docs/Educacio/Lambda-homofobia-y-transfobia-en-el-ambito-educativo-resumen.pdf

Informe complet: http://www.lambdavalencia.org/docs/Educacio/Lambda-homofobia-y-transfobia-en-el-ambito-educativo.pdf