Lambda atorga el premi Arc Iris a la Falla Na Jordana

< Tornar

16-mar-07. Informa: Lambda


Falla Na JordanaEl Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha decidit atorgar hui el Premi Arc Iris en la seua cinquena edició a la falla que millor tracte l'homosexualitat i la transsexualitat a la Falla Na Jordana, de la secció Especial, pel seu monument faller “I want to be freak”, que inclou tota una sèrie d'escenes relatives, dins de la temàtica de la falla, a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals.

El jurat del Col·lectiu Lambda ha valorat la visibilitat que realitza la falla sobre la nostra realitat així com la seua manera de tractar-la, sense por a la crítica i al plantejament de qüestions d'actualitat amb enginy, gràcia, ironia i encert. Els ninots de l'escena “El retrat de Dorian Gay –variacions Wilde” estan situats dins d'uns anells als quals es pot llegir el nom de dos homes, fent referència al matrimoni de parelles de lesbianes i gais. Així mateix, la falla també fa referència a la visita del Papa a la ciutat de València i a la plataforma crítica amb aquesta, “Jo no t'espere”, de la qual Lambda fou impulsora.

Per altra banda, el Col·lectiu Lambda vol fer una menció especial a la Falla Cadis-Retor Femenia-Puerto Rico (“Falla Noscarmientas”), de la secció 4A, pel seu monument faller “Porno”, el qual ha estat realitzat per la comissió i que repassa tota una sèrie de temes socials des d'un punt de vista crític. Entre les escenes la titulada “Xno eixir de l'armari”, que fa referència a la llibertat per a viure obertament la sexualitat i inclou a la mateixa una estàtua de la llibertat amb els colors de l'Arc de Sant Martí.

Any rere any aquest premi està més arrelat en la tradició fallera, com ho demostra el continu creixement en el nombre de falles presentades i fins i tot que per primer any es presenten falles de la secció Especial.

La tasca desenvolupada pel Col·lectiu Lambda en la lluita contra l'homofòbia i la transfòbia al si de les falles ha estat també guardonada recentment per la revista fallera “Pensat i Fet “ amb el seu premi Toni Mestre de Germanor. Lambda posà en marxa fa sis anys la campanya “Per unes falles respectuoses, no cantem maricón el que no bote”, i després de tindre l'oportunitat de dirigir-nos a tots els presidents i les presidentes de les comissions falleres en la Junta Central Fallera , posàrem en marxa un any després el Premi Arc Iris com a iniciativa que té com a objectiu la visibilitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals i l'eradicació de l'homofòbia i la transfòbia al món de les falles.

A més, dos falles (Na Jornada i Palleter-Erudit Orellana) han estat guardonades per Lambda en els anys 2001 i 2006 amb els seus premis Margarida Borràs que lliura el 28 de juny, dia de l'Orgull lèsbic, gai, transsexual i bisexual.