El Col·lectiu de Lesbianes i Gais de la Safor (CLGS) i l'Ajuntament de Gandia presenten la programació SaforOrgull 09


25/06/2009


Presentació roda de premsa Orgull Safor 2009El Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS), ha organitzat una sèrie d'activitats amb el suport de l'Ajuntament de Gandia per a conmemorar el 28 de Juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTB.

Les activitats es difondran mitjançant un fullet informatiu amb el títol "Safor orgull 09" del qual s'han editat 3000 exemplars a tot color que es distribuiran per Gandia i comarca, pels 450 punts d'informació de l'IVAJ i pels col·lectius de la Federació Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales i Bisexuales (FELGTB). Aquest fullet conté, a més, una guia LGTB de la Safor i una xicoteta explicació del lema de la manifestació estatal i autonòmica "Escola sense armaris".

Aquest any 2009 els col·lectius LGTB de tot l'Estat celebrem l'any de la diversitat afectivo-sexual a l'educació, any en el que estem treballant per la normalització del fet LGTB a l'àmbit educatiu i amb l'objectiu de mostrar a la societat i als poders públics que la diversitat afectivo-sexual ha d'estar integrada longitudinal i transversalment en el sistema educatiu, que aquest sistema ha de ser un espai segur per a joves lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals així com per a fills i filles de famílies homoparentals. Per això, des de CLGS hem posat en marxa amb el suport de l'Ajuntament de Gandia, un programa per a 2009 denominat "Educant per a la ciutadania, educant contra la discriminació" del qual ja s'han desenvolupat accions com un estudi pilot sobre homofòbia, transfòbia i bifòbia als IES de Gandia, la campanya d'enganxines educatives o l'exposició de literatura infantil "Això era i no era...dues mares".

Com tots els anys aquesta programació inclourà activitats reivindicatives, culturals i lúdiques. Com a reivindicatives CLGS convocarà una concentració a la Plaça Major per a assistir a l'acte de penjament de la bandera arc-iris en la balconada de l'Ajuntament de Gandia, acte simbòlic de recolzament al moviment LGTB que encapçalarà la tinenta d'alcaldesa Liduvina Gil i el nostre coordinador general Carlos Carrillo. Al mateix temps, a Potries es farà un acte similar en el seu Ajuntament. Altres activitats de caire reivindicatiu són les manifestacions de l'Orgull LGTB de Valéncia i Madrid per a les quals organitzem sengles eixides. Com sabeu, la de Valéncia és una manifestació d'àmbit autonòmic de la qual CLGS és una de les entitats convocants junt a Lambda (que és, a més, l'organitzadora) i les altres entitats del Pais Valencià. La manifestació de Madrid és, en canvi, d'àmbit estatal i l'organitza la Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales i Bisexuales (FELGTB) de la qual CLGS forma part, i estàrecolzada per tots els col·lectius de l'Estat Espanyol en la passada Trobada Estatal LGTB celebrada a Saragossa. El lema d'aquest any per a les dues convocatòries és "Escola sense armaris" que tracta de visibilitzar la problemàtica dels joves LGTB a l'àmbit educatiu i acabar amb el maltractament, insults i humiliacions que molts d'ells pateixen a mans dels seus companys. Tanmateix es vol incidir en l'educació com a ferramenta de canvi social per tal de eradicar la LGTBfòbia de la nostra societat.

Quant a les activitats culturals:

  • CLGS portarà la seua exposició "Lesbianes al llarg de la història" a Simat de la Valldigna que se inaugurarà el proper 29 de juny al saló de plens de l'Ajuntament a les 19:30 hores i romandrà tot el mes a aquest espai.
  • A Gandia, el dia 11 de juliol hi haurà una obra de teatre LGTB patrocinada per l'Ajuntament de Gandia al Saló d'Actes del Grau que serà gratuit i, per suposat, per a tots els públics. "Callejeando" és una obra jove, dinàmica i actual que conta la història d'amor entre dos xics que pertanyen a diferents bandes de carrer. En acabar el teatre, CLGS atorgarà els premis LGTB de l'Ahuir a entitats o persones que han contribuit a normalitzar el fet LGTB a la nostra societat.
  • El Departament de Diversitat de l'Ajuntament de Gandia organitza una conferéncia sobre història de la transexualitat a Espanya impartida per l'actriu i activista transsexual Carla Antonelli el 17 de juliol al Centre de la Dona.
  • El cap de setmana del 17,18 i 19 de juliol co-organitzem la "Acampajove" amb el Col·lectiu Lambda de Valencia, una acampada per a joves LGTB de tot l'estat al Camping "la Naranja" de la platja de Gandia.
  • Per a conclure la programació, el 18 de juliol es celebrarà la Gandia Beach Pride, festival de l'Orgull LGTB a la platja de Gandia amb actuacions musicals, que suposa no sols un espai lúdic i de socialització sino també la major activitat de visibilitat del nostre col·lectiu ja que reuneix al voltant de 1000 persones que eixe dia ixen al carrer per a demostrar que no tenen por de ser qui són i que volen un món millor per a estimar en llibertat.

Animem a tot el món a participar en les activitats i us recordem que demà divendres 26 de juny hi haurà un acte de penjament de la bandera arc-iris en la façana de l'Ajuntament de Gandia i simultàniament en l'Ajuntament de Potries.

Volem agrair el suport de l'Ajuntament de Gandia, especialment a Liduvina Gil, tinenta d'alcaldesa i regidora de Benestar social, participació i igualtat, al departament de Cultura, al departament de participació ciutadana i al departament de turisme. També volem transmetre el nostre agraïment a l'Ajuntament de Potries, Ajuntament de Simat de la Valldigna, Consell dels Joves de Gandia, Col·lectiu Lambda, FELGTB i a tots vosaltres per estar ací avui recolzant aquestes iniciatives.