Lambda lamenta que l'Estatut Valencià no incloga la no discriminació per orientació sexual

< Volver

3-feb-06. Informa: Col·lectiu Lambda


Luisa Notario, Coordinadora General del Col·lectiu Lambda: “Era imprescindible que un text del segle XXI reconeguera la nostra dignitat. El PP i el PSOE han perdut una altra oportunitat històrica. De nou tindrem un Estatut de segona, del segle passat, antiquat abans d'aprovar-se”.


El Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals del País Valencià, davant l'aprovació final de l'Estatut valencià al Congrés dels Diputats, lamenta que finalment aquest no incloga la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere , tal i com ha vingut demanant als partits polítics valencians i als grups parlamentaris que han treballat en la reforma a la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats.

Lambda ha mantingut una lluita activa en aquest procés des del seu començament , fa ja més d'un any a les Corts Valencianes. Ja en aquell moment demanàrem comparèixer davant la Ponència tal i com ho estaven fent altres representants de la societat valenciana. Davant la negativa d'aquesta férem arribar a la mateixa un document amb les nostres aportacions al debat de l'Estatut valencià. En eixe document demanàvem com a màxima reivindicació la inclusió a l'articulat de l'Estatut el deure de la Generalitat Valenciana de vetlar per la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere. En les últimes setmanes, des del Col·lectiu Lambda ens hem adreçat als partits polítics valencians i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per tal de demanar , per carta i personalment, el vot a favor de dues esmenes presentades per Izquierda Verde (IU-ICV) i ERC, que hui han estat rebutjades per la majoria popular i socialista . Aquestes esmenes feien referència a fer explícita a l'Estatut la necessitat de la defensa integral de la família “en qualsevol de les seues manifestacions” i a la “no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere”, respectivament.

Per a Luisa Notario, Coordinadora General del Col·lectiu Lambda, “ ha estat una oportunitat perduda pels dos partits majoritaris, popular i socialista, de reconèixer la dignitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals . Consideràvem imprescindible que un text com aquest, aprovat en el segle XXI incloguera en el seu redactat explícitament la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere, com ja ho fan altres textos legals aprovats recentment a altres països, ho farà pròximament l'Estatut català i previsiblement l'Estatut andalús”.

Segons Notario, “ discrepem de les raons donades tant per Jaime Ignacio del Burgo (PP) i per Ramón Jáuregui (PSOE) , que no consideren importants aquestes qüestions. El primer ha deixat clar que per al seu partit només n'hi ha una família, que és evidentment per la qual es manifestaren el 18 de juny de l'any passat conjuntament amb la jerarquia catòlica i els sectors més conservadors de la nostra societat. El representant socialista ha rebutjat aquestes propostes perquè segons ell són coses ja regulades en les nostres normes bàsiques, la qual cosa no és certa i la prova és que altres normes autonòmiques que estan negociant-se ara sí inclouen aquest dret. Així, de nou tindrem un Estatut de segona, un Estatut del segle passat, que queda ja antiquat abans d'aprovar-se .” Per a finalitzar Notario fa una menció d'agraïment “a la resta dels partits valencians, Esquerra Unida, Bloc Nacionalista Valencià i ERPV, pel seu suport a la nostra proposta”.