Alicante Entiende: diversitat sexual en antena

 

16/01/2008. Informa: Canal Solidario


El col·lectiu Alicante Entiende dóna nom al programa, que s'emet cada dimarts a través d'Artegalia Radio, una emissora local alacantina, i els seus membres són els encarregats del magazín.

El programa, va nàixer com a projecte de difusió de l'actualitat lèsbica-gai, transsexual i bisexual (LGTB) i com a iniciativa de lluita contra l'homofobia i la transfòbia. “Els mitjans informatius són bàsics a l'hora de conscienciar en el respecte, la tolerància i la convivència i creiem que Alicante Entiende contribuïx, amb el seu esforç informatiu i divulgatiu, a treballar els objectius de sensibilització sobre els drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, així com a combatre l'homofòbia en la població general a través de missatges positius i campanyes d'informació”, explica José Ramón Samper, coordinador del programa. El magazín participa, per exemple, en en la campanya estatal "Intolerants Anònims".

A més de ser un dels programes radiofònics especialitzats més longeus de les emissores de ràdio espanyoles, Alicante Entiende és el primer podcast en llengua castellana, a nivell internacional, que tracta explícitament continguts sobre homosexualitat i transsexualitat setmanalment, tal com expliquen els seus responsables.

“Si et fixes en els mitjans de comunicació en general falten espais dedicats a un col·lectiu que abarca el 10% de la població”, afirma Samper, que també és junt amb José Pedro Martínez, presentador del programa.


D'Alacant per al món

Les emissions es realitzen a través d'Internet, gràcies a la cobertura d'Artegalia Ràdio, la qual cosa possibilita una difusió a nivell mundial. “Ens arriben emails i missatges de molts països llatinoamericans, els agrada que ens fem eco de la situació que viuen les persones homosexuals en els seus països”, comenta el coordinador de l'emissió. Així mateix, el programa es posa a disposició d'altres emissores culturals i comunitàries, gràcies a la Red Estatal de Emisoras Culturales de Madrid (URCM).

A més de la reivindicació i la informació sobre objectius d'igualtat, polítiques de sensibilització, lluita contra l'homofobia, la situació LGTB en l'Estat espanyol i altres països, en el programa es duen a terme debats, entrevistes, tertúlies i reportatges. “Aquests cinc anys de treball han sigut molt satisfactoris. Dur a terme un programa setmanal no és tasca fàcil però nosaltres li posem molta il·lusió i els resultats són molt motivadors”, explica Samper.

El programa radiofònic és només una de les activitats del col·lectiu Alicante Entiende, que des d'Alacant treballa per a aconseguir la integració efectiva i real de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals en tots els àmbits de la societat i per a desenrotllar accions efectives que combaten l'homofòbia social. I, com tots els altres, aquest projecte també està obert a la participació de totes aquelles persones interessades.

“La gent interessada pot assistir com a públic i també poden si ho desitgen participar en les tertúlies que regularment organitzem”, comenta Samper. El programa setmanal es grava en l'Aula de Ràdio que té Artegalia en la seu de la Universitat d'Alacant, a partir de les 19:00 hores.

Pots escoltar l'emissió a través de la pàgina web d'Artegalia o mitjançant l'opció podcast. Perquè ho pugues escoltar directament des de la web d'Alicante Entiende, punxa en post i selecciona el programa que vullgues sentir.