La noit

El renaixement de l'ambient gai a Elx

05/06/2008 Per Ramón Fenoll Moreno


Corrien els anys 80 i en plena esfervescencia underground (la transició) pul·lulava per aquell Elx gris i industrial una fauna incontrolable, una de les més modernes del moment en el país, que feia dels elxans una de les races més singulars, atrevides i memorables del moment.

I no exagere amb això, qualsevol persona de qualsevol lloc d'aquell moment segur que recordarà alguna elxana ultramoderna i exageradament extravagant. Gràcies a aquests personatges, Elx eixia del seu somni pobletà i es tornava en una ciutat massa moderna per a la seua època. I clar està, tot això gràcies, com sempre, als gais.

El color va començar a finals dels 70 en un xicotet local molt prop de l'actual “Germanes meues”, un local on no hi havia tan sols cartell (en el seu lloc apareixia un peu pintat) i que ja s'encarregarien “els grisos” de tancar-ho. Després, a principis dels 80 van aparéixer els millors i més divertits locals que la ciutat haja conegut: “El Principito”, “Redroom”, “Malabar”, “Fadrins”, “Ternari”… locals no exclusivament gais, però on les festes i l'ambient eren d'allò més divertit i atrevit del moment.

Gent d'Alacant i Múrcia eixien per Elx per ser un dels llocs punters quant a “moderneo” es referix. Però de sobte sense donar-nos compte, l'ambient d'Alacant capital ens va donar un colp d'efecte obrint una discoteca d'ambient espectacular que va fer que la gent optara per eixir directament per la capital en compte de quedar-se ací. I així se'ns va fer costum eixir fora, els locals van començar a tancar i la gent va oblidar el que va ser Elx.

Les noves generacions, lluny ja de tot allò i sentint els típics comentaris de les alacantines roïnes: que si açò era un poble, que si ací no funcionava res, ens van sumir en el més profund dels sons queer. I des de llavors, per a poder remuntar allò, ens està costant sang i pintes, sobretot i desgraciadament per la mateixa gent d'Elx. En els 90 va haver-hi diversos locals, “Trapisonda”, “Aguadulce” i “Sefarad” que no van quallar com deguera, excepte el sex-shop “Exzess” (que encara avui en dia continua donant guerra) i a principis del segon mil·lenni van arribar “Isis” i “Zona Venus”, dos locals impossibles.

Però de sobte, com sol succeir normalment, van aparéixer diversos empresaris disposats a trencar amb la mentida que un local d'ambient (ben muntat, clar està) no funcionaria en la ciutat. I així va aparéixer Ángel, un extremeny d'aspecte rude però simpatiquíssim, que va muntar “Illici Augusta Thermae” (la primera sauna gai en la ciutat) i darrere d'ell Luis i Fini amb el seu xulíssim café-pub “Germanes Meues”. Esdeveniments que van animar a altres empresaris a muntar “Duomo”, una discoteca en ple centre de la ciutat i “Sultana”, un altre pub modern amb una música i decoració exquisides.

Elx de nou s'obri al món, amb un ambient fresc, divertit i diferent del que ens oferix Múrcia o Alacant capital. Tot això junt amb la creació de la guia gay&gayfriendly d'Elx i el Festival Cultural LGTBI “Diversa‘08”, Elx pot tornar a sentir-se orgullós de ser gai.

RUTA RECOMANADA per a la marica despistada

Elx oferix innumerables atractius, a banda de la festa. Per a aquells que veniu un fi de setmaneta complet vos recomane visiteu els seus museus, el seu centre històric, les seues famoses platges, el seu safari, els vols en globus… Per a aquells que veniu únicament i exclusivament a cremar la nit o a mullar el xurro vos recomane una ruta alternativa:

1.-

Abans de començar la festa o al terme d'aquesta vos recomane -per a aquells que vos agrade- una bona sauna. “Illici Augusta Thermae” vos oferix unes instal·lacions magnífiques, ambientades en la Roma dels Cèsars, neta, gran i molt concorreguda. (www.saunaromanaelche.com)

2.-

Después d'haver vist els millors dàtils que oferix la ciutat, com no un magnífic sopar. Per a aquells que busquen un lloc modern, amé, amb bona musiqueta i en pla tapeig, vos recomane sense cap dubte “La Bateria” (Passatge Alejandro Folqués, 3. Tel. 96 661 4469) on Pinki, Hilario i la fantàstica Anita Ferrari vos atendran de meravella (www.labateria.com). Si vos abellix menjar italià “Il Girasole Toscano” (c/ Dáoiz, 17. Tel. 96 661 38 24) i si voleu sopar fashion o romanticoide al “Frisone” (c/Ángel, 31. Tel. 96 542 279)

3.-

Després del sopar, visita obligada a “Germanes meues” en el Passatge Almórida (www.fotolog.com/germanes_meues), que sempre té alguna divertidísima festa i molt bon ambient.

Després, “Sultana”. Si vols escoltar la millor música house de la ciutat ací la trobaràs, a més d'un ambientàs increïble. Ambdós són també cafeteries i estan oberts des de les 16 h. fins al tancament.

No voldria obviar a diversos locals que sense ser d'ambient són del milloret i molt recomanables: “Beat” (c/ Mare de Deu dels Desamparats, 7. www.beatcocktailbar.com), “Cadamunt” (c/ Frasquita Vázquez, 1), ”Parnaso” (c/ Passatge, 1), “Tetería La Cuna” (Porta de les Tafulles, 18), “Xanté” (Av. Martínez Valero, 40) i “Passion Café“ (Travessia de les Barques, 3. www.grupopassion.com).

Per als que vullguen més festa vos espera la discoteca gai “Duomo” (c/ Joan Carles I, 11. www.fotolog.com/du0m0). Molt bona música, molt bon ambient i sempre amb festes, especialment una vegada al mes que organitza una “Lesbian Party”.

Per als que no vullguen ambient però molt bon rotllo, moderneo i dues pistes de ball, una amb house i una altra amb pop, “Divine” (Doctor Caro, 14. www.divineclub.net).


---------------------------


Per a més informació de locals gay&gayfriendly consultar la guia gai d'Elx en: