Cultura

"La Muerte y la Doncella" en el Teatre Talía de València

08/01/2009


La mort i la donzella Del 7 de gener a l'1 de febrer Producciones Saga i Forum Teatre presenten aquesta obra que Ariel Dorfman va escriure a Xile durant la transició d'aquest país a la democràcia en 1990.

Dirigida per Eduard Costa i interpretada per Emilio Gutierrez Caba, Luisa Martín i José Sáiz, "La Muerte y la Doncella " és una història que pot succeir i succeïx en qualsevol país que haja patit una dictadura imposada per les armes i el terror, i que ara viu davall la incertesa de la transició.

En ella, l'autor ens presenta tres personatges: Paulina Salas, una dona que en la seua etapa universitària va ser segrestada i torturada, Gerardo Escobar, marit de Paulina i prestigiós jurista afí al nou govern, que és anomenat president de la comissió governamental que ha d'investigar els crims comesos durant la dictadura, encara que no podrà fer pública la identitat dels culpables ni tampoc jutjar-los, i Roberto Miranda, un metge que suposadament va participar en les sessions de tortura infringides a Paulina.

Aquests tres personatges s'enfrontaran al seu passat des de posicions diferents. Paulina, que mai va poder veure els seus torturadors per tindre cobert el rostre durant el seu captivitat, creu reconéixer el doctor Miranda com un d'ells. Ella no perdona i mitjançant la coacció i la violència arranca una confessió escrita al doctor de la seua sinistra complicitat amb la dictadura. Gerardo, davant de la situació creada per la seua dona, intenta salvar el seu nou estatus social i es veu sumit en el dubte sobre el trellat de la seua esposa. I, finalment, el doctor Miranda es defendrà de les acusacions de Paulina posant al descobert la fragilitat dels seus proves.

En el fons de les tres històries està la recerca de la veritat. Una veritat que es difumina per l'ambigüitat de la pròpia faula i que ratlla en determinats moments amb la bogeria. La Mort i La Donzella, quartet de Schubert que Paulina escoltava durant les seues tortures, seguix ací, sonant com a fons musical de pusil·lànimes democràcies que preferixen el sotmetre's a una "nova justícia" abans que a la raó de la Història.


-------------------------


Més informació en: www.teatres.gva.es