Cultura

Inundació de dansa al novembre

Per Santi. Valencia

< Tornar

La dansa plena esta setmana la ciutat de València. Portem una bona temporada, amb espectacles d'Ananda, 10&10, Blanca Arrieta… i s'acosta la traca final amb un novembre que pareix dedicar-se al cos i al seu moviment.

Des del 9 al 19 tenim a La Coja Dansa, que tornarà a omplir d'imatges el Carme Teatre amb la peça “Mucho que perder”. Els de La Coja, dirigits per Raúl Lleon, Tatiana Clavel i Santi de la Fuente, sempre busquen accedir a eixe lloc on el cos no busca la bellesa ni l'harmonia ni l'equilibri, sinó tots eixos estats en què es perd l'amabilitat, es perd l'educació, es perden les esperances… en esta peça, segons un dels capítols, perden fins oli. Destaca l'ús que fan de les imatges que arrepleguen amb càmeres, accedint a aquells angles que d'una altra manera s'escaparien i implicant a l'espectador en la pròpia posada en escena. Són valencians, així que cal anar a veure-ho.

Després de La Coja, el Carme acull a Moveo Teatro, una companyia que es recolza en el cos per a comptar històries delicades, molt cuidades i precises. Del 24 al 26 en esta sala situada en el cor del barri del Carme.

Sol Picó ens mostra una gran retrospectiva del seu treball en Teatre El Musical del 10 al 29 de novembre. La coreògrafa alcoiana fincada a Barcelona dirigix una companyia que s'ha guanyat l'apreci del públic amb una actitud que va d'allò més punki al màxim vulnerable, amb peces de gran energia.

Las patas arriba tornen a València amb “Afán” des del 10 al 12 en l'Altre Espai. Guanyen tots els concursos a què es presenten i sempre regalen espectacles de gran musicalitat, amb un moviment molt atenció i perfeccionista. Són una aposta segura que val la pena.

El Teatro de los Manantiales porta a Sonia Gómez, que ja va estar amb “Mi madre y yo”, els dies 16 i 17. És una de les coreògrafes més transgressores i més originals del panorama alternatiu, i amb “Natural 2” no pareix que vaja a vaig eixir-se de la seua línia sinó a portar-la fins als seus extrems. També torna a Manantiales Rafa Linares amb “Especulaciones”, un muntatge impactant que tracta el tema de la immigració amb gran cruesa i bones dosis de pessimisme. Molt a tindre en compte. Apunta la data: 23 i 24 de novembre.

Que les sales alternatives de València aposten fermament per la dansa és molt d'agrair, i que counida amb muntatges recolzats des de Teatres de la Generalitat genera una competència que afavorix un esforç major i un suport totalment necessari per a les companyies que intenten trobar el seu lloc en l'escena valenciana.

No hi ha res que entendre, no hi ha res que témer, simplement acosta't a tafanejar què es mou en la dansa contemporània i acabaràs sent un addicte. Com tots els que s'atrevixen.

Las Patas Arriba - Afán

Rafa Linares - Especulaciones

La más guay