Cine i TV

Volver

Per Ausiàs. València


Film de l'Almodóvar dels últims temps, a l'estil de les seues darreres obres. Com ell mateix diu en el seu diari de rodatge, la cinta recapta el ric culte a la mort que hi ha a La Manxa. Certament, la superstició explica part de la trama. No és una història de por ni d'ensurts ja que, com tots sabem, Almodóvar no fa pel·lis de por. Ni ho pretén. Tranquils els poregosos, que no patireu gens.

Unes vides trencades es recomponen mitjançant l'aparició d'una iaia difunta, un familiar que torna ("Volver"). Arran això, uns assumptes pendents i unes històries trencades s'arreglen i encaixen.

Comencem amb la difícil vida d'una dona amb un marit masclista i una filla adolescent que viuen amb el just. Una sèrie de successos (la pèrdua de faena per part de l'home, els abusos d'este amb la filla i... l'assassinat del primer per part de la segona) compliquen la seua vida. Ella intenta reeixir com pot, "fent-se càrrec" d'un restaurant en venda...

En això, mor sa tia del poble. Moment que aprofita la germana (sa mare) per a "aparèixer-se" a les filles. Açò també acudeix la "veïna de tota la vida" que ha estat vigilant la tia difunta i que, ja voreu, té més relació amb la història del que sembla al principi ja que sa mare s'entenia amb el pare de la protagonista. Un embolic, sí. El cas és que esta dona creu, com molta gent, que la iaia és una aparició fantasmagòrica.

Per cert, esta dona protagonitza una paròdia dels "reality show" que tant abunden en la tele actualment. Acudirà a un d'ells per a difondre eixos plats bruts i trobar-los solució. Però fugirà d'allò... Ja voreu com retrata Almodóvar el "tot s'hi val" en televisió.

No puc contar més de l'argument o acabaré de desvetllar la cosa. Però sí de les actuacions.

Al contrari del que molts pensem, la Pe fa creïble el seu personatge (o siga, ho fa bé). Carmen Maura també està estupendíssima en un paper insòlit per a ella. I Blanca Portillo dóna molt bon resultat en un paper dramàtic. Pocs hòmens ixen però fixeu-vos en el xic que li encarrega els dinars i sopars al restaurant.

Sí; Almodóvar ha tornat a fer una altra bona pel·lícula. Està entretinguda, així que aneu a veure-la. No vos decebrà.


Fitxa tècnica:

"Volver"
Comèdia dramàtica. Espanya, 2006. 110 minuts.

Director: Pedro Almodóvar.
Repartiment: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave, María Isabel Díaz, Neus Sanz, Pepa Aniorte, Yolanda Ramos, Antonio de la Torre, Carlos Blanco.
Guió: Pedro Almodóvar.
Fotografia: José Luis Alcaine.
Música: Alberto Iglesias.
Producció: Esther García.